PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Zięba
(c) Jonny Andrews, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Jonny Andrews

Zięba

Fringilla coelebs

★
Neohrožený
Biotop: Lasy / MiastoStrava: Ziarnojad / OwadożercaRozpětí: 26 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Zięba (zwyczajna) (Fringilla coelebs) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). Ogółem zasiedla Europę z wyjątkiem północnej Skandynawii i północnej Rosji, zachodnią i środkową Azję oraz północną Afrykę. Introdukowana na Nową Zelandię oraz na południe RPA. Nie jest zagrożona wyginięciem.

W Polsce to bardzo liczny ptak lęgowy, objęty ochroną ścisłą. W całej Europie Środkowej obowiązuje zakaz łapania zięb do niewoli. W XIX wieku zwyczaj ten był bardzo popularny w Niemczech, w celach konkursów śpiewu.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0