PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Śnieguła
(c) Pavel Shukov, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Pavel Shukov

Śnieguła

Plectrophenax nivalis

★★
Málo ohrožený
Biotop: Pola / NieżytkiStrava: ZiarnojadRozpětí: 32 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Śnieguła (zwyczajna) (Plectrophenax nivalis) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny poświerek (Calcariidae), wcześniej zaliczany do trznadlowatych (Emberizidae). Zamieszkuje obszary podbiegunowe Eurazji i Ameryki Północnej. Jest najdalej na północy gniazdującym ptakiem lądowym – występuje aż do północy Grenlandii. Zimuje w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej, sporadycznie w północnej Afryce. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0