PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Rudzik
(c) Jakob W., all rights reserved, uploaded by Jakob W.

Rudzik

Erithacus rubecula

★
Neohrožený
Biotop: Lasy / ZaroślaStrava: OwadożercaRozpětí: 22 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Rudzik

O gatunku

Rudzik to jeden z najbardziej rozpoznawalnych ptaków w Polsce. Jego charakterystyczna rudobrązowa pierś sprawia, że jest łatwy do zapamiętania.

Zwyczaje

  • Bardzo zaufany w stosunku do ludzi
  • Często towarzyszy przy pracach ogrodowych
  • Śpiewa pięknie, szczególnie jesienią i zimą

Ciekawostki

  • Samce są bardzo terytorialne
  • Młode rudziki nie mają rudej piersi - są nakrapiane
  • Mogą żyć do 5 lat w naturze

Specyfikacja

  • Gatunek: Rudzik (Erithacus rubecula)
  • Siedlisko: Skraje lasu, ogrody, żywopłoty
  • Dieta: Wszystkożerny — owady, pająki, dżdżownice, owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w krzewach, drzewach i murach
  • Rozpiętość skrzydeł: 20–22 cm
  • Masa ciała: 16–22 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sroka, Kowalik, Jerzyk, Gawron

Atut specjalny

  • Melodyjny śpiew

Ekologia i zachowania

Rudziki słyną z melodyjnego, nastrojowego śpiewu – często słyszalnego także zimą. Bliskość człowieka nie jest im obca: potrafią podążać za ogrodnikiem, wypatrując poruszonych w glebie bezkręgowców. Mimo sympatycznego wizerunku, samce bywają stanowcze w obronie terytorium.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0