PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Modraszka

Modraszka

Cyanistes caeruleus

★
Neohrožený
Biotop: Lasy / TrzcinowiskaStrava: OwadożercaRozpětí: 18 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Modraszka

O gatunku

Modraszka to jedna z najmniejszych sikorek w Polsce. Jej charakterystyczne niebieskie i żółte upierzenie czyni ją jedną z najpiękniejszych.

Zwyczaje

  • Bardzo zwinnie porusza się po gałązkach
  • Często zwisa do góry nogami szukając pożywienia
  • Chętnie odwiedza karmniki zimą

Ciekawostki

  • Waży zaledwie 9-12 gramów
  • W jednym lęgu może mieć nawet 15 piskląt
  • Bardzo pomocna w walce ze szkodnikami roślin

Specyfikacja

  • Gatunek: Modraszka (Cyanistes caeruleus)
  • Siedlisko: Lasy, ogrody, parki
  • Dieta: Wszystkożerny — owady, pająki; nasiona, jagody, orzechy
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuplak (dziuple, skrzynki lęgowe)
  • Rozpiętość skrzydeł: 18–21 cm
  • Masa ciała: 9–12 g
  • Długość życia: ~10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Sikora bogatka, Wróbel, Gawron, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Znakomite budowanie gniazd

Ekologia i zachowania

Modraszka to niezmordowana akrobatka koron drzew. W sezonie lęgowym intensywnie redukuje populacje gąsienic, a zimą elastycznie przechodzi na dietę nasienną. Chętnie korzysta z budek lęgowych i karmników, szybko ucząc się nowych źródeł pokarmu.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.

Galerie: Modraszka

2 fotografií v galerii

5,0