
(c) Austin 0201, some rights reserved (CC BY), uploaded by Austin 0201
Łabędź krzykliwy
Cygnus cygnus
★★
Málo ohroženýBiotop: Otwarte wodyStrava: RoślinożercaRozpětí: 235 cm
Zobrazit v iNaturalist
Poslechnout zpěv:
Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) – gatunek dużego ptaka z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Palearktykę od Islandii po Kamczatkę. Zimuje w Europie oraz środkowej i wschodniej Azji. Przeloty w marcu – maju i wrześniu – listopadzie. W Polsce pierwsze gniazdowanie stwierdzono w 1973, obecnie gniazduje w ilości 120–200 par, szczególnie liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą i podczas przelotów.
Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
