PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Kopciuszek
(c) David Roche, all rights reserved, uploaded by David Roche

Kopciuszek

Phoenicurus ochruros

★
Neohrožený
Biotop: Miasto / ZabudowaniaStrava: OwadożercaRozpětí: 24 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Kopciuszek

O gatunku

Kopciuszek dobrze czuje się w zabudowie – gniazduje w szczelinach budynków i w kamieniołomach.

Zwyczaje

  • Charakterystycznie kiwa ogonem i przysiada na dachach, kominach, ogrodzeniach
  • Żeruje na ziemi i niskich półkach skalnych/budynków
  • Śpiewa z wyeksponowanych miejsc w mieście

Ciekawostki

  • Gatunek pierwotnie skalny, dobrze przystosowany do środowiska miejskiego
  • Samiec jest ciemny z ceglastym ogonem; samica bardziej brunatna

Specyfikacja

  • Gatunek: Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
  • Siedlisko: Miasta, skały, kamieniołomy, tereny poprzemysłowe
  • Dieta: Owadożerny — owady i ich larwy; jesienią owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Szczeliny budynków i skał
  • Rozpiętość skrzydeł: 26–32 cm
  • Masa ciała: 12–20 g
  • Długość życia: ~5–10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, Krogulec
  • Sprzymierzeńcy: Wróbel, Pliszka

Atut specjalny

  • Nieustanny ruch — czujność i zwinność w terenie zabudowanym

Ekologia i zachowania

Częsty mieszkaniec miast, gdzie wykorzystuje szczeliny i półki do zakładania gniazd. Charakterystycznie kiwa ogonem, patrolując okolice.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0