PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Jastrząb
(c) Luigi Andena, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Luigi Andena

Jastrząb

Accipiter gentilis

★★
Málo ohrožený
Biotop: LasyStrava: DrapieżnikRozpětí: 115 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Jastrząb

O gatunku

Jastrząb potrafi manewrować między pniami z niezwykłą zwrotnością. Poluje na ptaki i drobne ssaki.

Zwyczaje

  • Poluje z zasiadki lub z krótkiego pościgu między drzewami
  • Często atakuje gołębie i krukowate
  • Buduje masywną platformę lęgową wysoko na drzewie

Ciekawostki

  • Wyraźny dymorfizm: samice są znacznie większe od samców
  • Wzór „jodełek” na piersi pomaga w kamuflażu w lesie

Specyfikacja

  • Gatunek: Jastrząb gołębiarz (Accipiter gentilis)
  • Siedlisko: Dojrzałe lasy oraz mozaika leśno-łąkowa
  • Dieta: Drapieżny — ptaki (gołębie, krukowate) i drobne ssaki
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Drapieżnik (jastrząb)
  • Gniazdowanie: Platforma lęgowa wysoko na drzewie
  • Rozpiętość skrzydeł: 98–120 cm
  • Masa ciała: 500–1200 g
  • Długość życia: ~15–20 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: —
  • Sprzymierzeńcy: —

Atut specjalny

  • Mistrz pościgu — niezwykła zwrotność wśród drzew

Ekologia i zachowania

Poluje z zaskoczenia, wykorzystując osłonę drzew i krzewów. Wymaga rozległych, spokojnych kompleksów leśnych do gniazdowania.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0