PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Grubodziób
(c) Vladimir Ovchinnikov, all rights reserved, uploaded by Vladimir Ovchinnikov

Grubodziób

Coccothraustes coccothraustes

★
Neohrožený
Biotop: LasyStrava: ZiarnojadRozpětí: 33 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Grubodziób

O gatunku

Grubodziób to ptak o bardzo mocnym dziobie, który pozwala mu rozłupywać nawet twarde pestki.

Zwyczaje

  • Rozłupuje najtwardsze pestki dzięki potężnemu dziobowi
  • Najchętniej żeruje wysoko w koronach drzew
  • Zimą zagląda do karmników (słonecznik, orzechy)

Ciekawostki

  • Jego dziób potrafi rozłupać pestki wiśni i śliw
  • Preferuje drzewa o twardych nasionach (buk, grab, czeremcha)

Specyfikacja

  • Gatunek: Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes)
  • Siedlisko: Lasy liściaste, parki, sady
  • Dieta: Ziarnojad — twarde pestki, nasiona, owoce; latem także owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w drzewach/krzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 29–33 cm
  • Masa ciała: 48–62 g
  • Długość życia: ~5–8 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: Sikora bogatka, Modraszka, Wróbel

Atut specjalny

  • Potężny dziób – mistrz rozłupywania twardych nasion

Ekologia i zachowania

Preferuje bogate w nasiona drzewa liściaste. Zimą chętnie odwiedza karmniki, gdzie radzi sobie z najtwardszym pokarmem.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0