PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Gil
(c) Didier, some rights reserved (CC BY-SA)

Gil

Pyrrhula pyrrhula

★
Neohrožený
Biotop: LasyStrava: Ziarnojad / PąkożercaRozpětí: 26 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Gil

O gatunku

Gil to jeden z najpiękniejszych ptaków w Polsce. Samce mają charakterystyczną czerwoną pierś, podczas gdy samice są bardziej szaro-brązowe.

Zwyczaje

  • Żywi się głównie nasionami i pąkami
  • Często odwiedza karmniki zimą
  • Ma charakterystyczny gwizdliwy głos

Ciekawostki

  • Może nauczyć się naśladować melodie
  • Preferuje nasiona brzozy i olchy
  • Para pozostaje razem przez cały rok

Specyfikacja

  • Gatunek: Gil (Pyrrhula pyrrhula)
  • Siedlisko: Skraje lasu, ogrody
  • Dieta: Nasiona, jagody, pąki, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w gęstej roślinności
  • Rozpiętość skrzydeł: 22–25 cm
  • Masa ciała: 45–62 g
  • Długość życia: ~7 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: —

Atut specjalny

  • Kojąca obecność

Ekologia i zachowania

Gile są spokojne i niezbyt płochliwe, często żerują parami. Zimą zbliżają się do zabudowań, gdzie łatwiej o pokarm. Preferencja do pąków drzew liściastych sprawia, że są częstymi bywalcami ogrodów i sadów.

Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0