
(c) Andrej Chudý, some rights reserved (CC BY-NC-SA)
Dudek
Upupa epops
★
NeohroženýBiotop: Łąki / LasyStrava: OwadożercaRozpětí: 46 cm
Zobrazit v iNaturalist
Poslechnout zpěv:

O gatunku
Dudek to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków w Polsce. Jego egzotyczny wygląd i zachowanie sprawiają, że jest łatwy do rozpoznania.
Zwyczaje
- Czubatka na głowie podnosi się gdy jest podniecony
- Preferuje otwarte tereny z pojedynczymi drzewami
- Długim dziobem wyszukuje larwy owadów w ziemi
Ciekawostki
- Jego głos brzmi jak "hup-hup-hup"
- To ptak wędrowny - zimuje w Afryce
- W Polsce gniazduje coraz rzadziej
Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
