PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Dudek
(c) Andrej Chudý, some rights reserved (CC BY-NC-SA)

Dudek

Upupa epops

★
Neohrožený
Biotop: Łąki / LasyStrava: OwadożercaRozpětí: 46 cm
Zobrazit v iNaturalist

Poslechnout zpěv:

Dudek

O gatunku

Dudek to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków w Polsce. Jego egzotyczny wygląd i zachowanie sprawiają, że jest łatwy do rozpoznania.

Zwyczaje

  • Czubatka na głowie podnosi się gdy jest podniecony
  • Preferuje otwarte tereny z pojedynczymi drzewami
  • Długim dziobem wyszukuje larwy owadów w ziemi

Ciekawostki

  • Jego głos brzmi jak "hup-hup-hup"
  • To ptak wędrowny - zimuje w Afryce
  • W Polsce gniazduje coraz rzadziej
Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0