
Czubatka
Lophophanes cristatus
★
NeohroženýBiotop: LasyStrava: OwadożercaRozpětí: 19 cm
Zobrazit v iNaturalist
Poslechnout zpěv:

O gatunku
Czubatka to najmniej liczna sikora w Polsce. Jej charakterystyczna czubatka czyni ją łatwą do rozpoznania.
Zwyczaje
- Preferuje stare lasy iglaste
- Bardzo rzadko odwiedza karmniki
- Często towarzyszy stadom innych sikorek
Ciekawostki
- Jest gatunkiem górskim i północnym
- Buduje gniazda w dziuplach starych drzew
- Ma bardzo cichą skrzeczącą wokalizację
Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
