
(c) Oleg, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Oleg
Bączek
Ixobrychus minutus
★★★
Středně ohroženýBiotop: TrzcinowiskaStrava: Rybożerca / DrapieżnikRozpětí: 55 cm
Zobrazit v iNaturalist
Poslechnout zpěv:
Bączek (zwyczajny) (Ixobrychus minutus) – gatunek średniej wielkości ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący Eurazję, Afrykę i Australię; od początku XXI wieku lęgi stwierdzane także na Nowej Kaledonii. Nie jest zagrożony.
Text popisu pochází z polské Wikipedie a je sdílen pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike.
