PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Profil druhu

Łabędź krzykliwy

Cygnus cygnus

Dawniej zimował tylko na zachodzie, dziś to rzadki lęgowy gość milickich stawów.

labedz-krzykliwy
Z poznámek o druhu

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) – gatunek dużego ptaka z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Palearktykę od Islandii po Kamczatkę. Zimuje w Europie oraz środkowej i wschodniej Azji. Przeloty w marcu – maju i wrześniu – listopadzie. W Polsce pierwsze gniazdowanie stwierdzono w 1973, obecnie gniazduje w ilości 120–200 par, szczególnie liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą i podczas przelotów.

Další profily

Vraťte se do databáze hrdinů nebo si poslechněte pohádku s łabędź krzykliwy v hlavní roli.

5,0