PomocPočet položek v košíku: 0
Počasí v údolí
Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°Miliczteď14°den16°noc5°Sułówteď15°den17°noc5°Żmigródteď15°den17°noc5°Przygodziceteď14°den15°noc6°Krośniceteď14°den16°noc5°Odolanówteď14°den16°noc5°Stawnoteď13°den16°noc6°Ruda Milickateď13°den16°noc6°Ruda Żmigrodzkateď14°den16°noc6°Ruda Sułowskateď14°den16°noc6°Dębnicateď14°den15°noc7°Antoninteď14°den15°noc6°Niezgodateď14°den16°noc5°Joachimówkateď13°den15°noc6°Grabownicateď13°den16°noc6°
Profil druhu

Bielik

Haliaeetus albicilla

Król doliny, mylony z orłem. Jego potężne gniazda, rozbudowywane przez lata, mogą ważyć ponad tonę.

bielik
Z poznámek o druhu

Bielik, orzeł bielik, birkut (Haliaeetus albicilla) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Występuje w centralnej i północnej Palearktyce, od Islandii po Japonię; najbardziej na zachód wysunięta populacja zasiedla Grenlandię. Zamieszkuje głównie obszary przylegające do zbiorników wodnych, wzdłuż wybrzeży morskich, w pobliżu rzek. Gatunek osiadły, częściowo wędrowny. Generalista pokarmowy, odżywia się głównie rybami, ptactwem wodnym, okazjonalnie także padliną. Gniazduje na wierzchołkach dużych drzew, na konarach przy pniu, również na półkach urwisk skalnych. Pary są monogamiczne, zajmują terytoria o różnej wielkości, zależnie od dostępności pokarmu, i wyprowadzają jeden lęg w sezonie. Młodymi opiekują się obydwoje rodzice. W związku z antropopresją i zanieczyszczeniem środowiska liczebność gatunku zmniejszyła się znacząco do lat 70. XX wieku. Dzięki zabiegom ochronnym liczebność niektórych populacji wzrosła i ustabilizowała się. Ze względu na duży zasięg i korzystne trendy zmian liczebności populacji w klasyfikacji IUCN bielik ma status gatunku najmniejszej troski (LC).

Další profily

Vraťte se do databáze hrdinů nebo si poslechněte pohádku s bielik v hlavní roli.

5,0