PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Wróbel

Passer domesticus

NIEPOSPOLITAWRÓBELPasser domesticusNiegdyś najliczniejszy ptak miast. Dziśdramatycznie znika przez nowoczesne elewacje iwycinkę krzewów.ROZPIĘTOŚĆ25 CMTRYBOSIADŁYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) XIMO GALARZA, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-137
iNaturalist ↗

Benoît Van Hecke · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

O gatunku

Wróbel to prawdopodobnie najbardziej znany ptak w Polsce. Żyje blisko człowieka od tysięcy lat i doskonale przystosował się do życia w miastach.

Zwyczaje

  • Żyje w grupach przez cały rok
  • Buduje gniazda w dziuplach, skrzynkach lęgowych
  • Bardzo społeczny - często zbiera się w stada

Ciekawostki

  • Samce mają czarną bródkę, samice są bardziej szaro-brązowe
  • Potrafią żyć nawet 10 lat
  • W Polsce żyją głównie wróble domowe i mazurki

Specyfikacja

  • Gatunek: Wróbel (Passer domesticus)
  • Siedlisko: Obszary miejskie, gospodarstwa, ogrody
  • Dieta: Wszystkożerny — nasiona, ziarna, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuple / samotnicze gniazda w budynkach i drzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 19–25 cm
  • Masa ciała: 24–39 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Gawron, Modraszka, Sikora bogatka, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Informujący komentarz

Ekologia i zachowania

Wróble znakomicie wykorzystują miejski krajobraz: szczeliny budynków, otwarte przestrzenie placów i bogactwo nasion. Tworzą zwarte, hałaśliwe grupy, które ułatwiają wymianę informacji o pokarmie i bezpieczeństwie. Dzięki elastycznej diecie potrafią przetrwać nawet surowe zimy, zwłaszcza w pobliżu karmników.

5,0