PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Wąsatka

Panurus biarmicus

RZADKAWĄSATKAPanurus biarmicusZimą jej układ trawienny twardnieje, by trawićnasiona trzciny w obliczu braku owadów.ROZPIĘTOŚĆ18 CMTRYBOSIADŁYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ERIK ECKSTEIN, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-N · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-020
iNaturalist ↗

Bubulcus — CC BY 3.0 · fragment, wyrównana głośność · Źródło nagrania ↗

Wąsatka (Panurus biarmicus) – gatunek niewielkiego ptaka osiadłego lub koczującego z rodziny wąsatek (Panuridae), której jest jedynym przedstawicielem. Zamieszkuje Eurazję. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Upierzenie ogólnie ciepłobrązowe. Bardzo długi ogon i krótkie skrzydła. Dziób ostry, lekko wygięty, żółty. U dorosłych samców głowa i kark jasnoszare, a pod oczami szerokie, czarne pasy, przypominające wąsy (stąd nazwa), które widoczne są z daleka. Skrzydła rdzawe, z czarnymi obrzeżeniami piór, natomiast samo obrzeżenie całego skrzydła jest białe. Pokrywy podogonowe czarne. Samice mają głowę płową z szarawym gardłem i bez „wąsów”.

Rozległe połacie trzcin na obrzeżach jezior i zarośnięte starorzecza.

Wiosną i latem żywią się owadami oraz pająkami, natomiast jesienią i zimą zjadają nasiona trzcin, traw i innych roślin.

5,0