PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Szlachar

Mergus serrator

RZADKASZLACHARMergus serratorDziki punk ze spiczastym czubem i uzbrojonymzębatym dziobem będący w Polsce wielką lęgowąrzadkością (VU).ROZPIĘTOŚĆ80 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ROBIN GWEN AGARWAL, SOME RIGHTS RESERVED (CC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-179
iNaturalist ↗

Szlachar, tracz długodzioby, długodziób (Mergus serrator) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Eurazję i Amerykę Północną. Mimo rozległego zasięgu występowania nie wyróżnia się podgatunków. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Zarówno samiec, jak i samica mają na głowie rozdwojony, postrzępiony czub. Samiec znacznie większy, w upierzeniu godowym ma głowę i górę szyi czarne z metalicznym połyskiem, a dół szyi biały z czarną linią wzdłuż kręgosłupa. Pierś rdzawa z ciemnymi, podłużnymi pręgami, za kolorem rdzawym czarny pas z białymi plamami w kształcie łzy, łączący się z czarnym grzbietem. Brzuch biały, boki, ogon i nadogonie szare. Dziób i nogi krwistoczerwone.

Czyste wody, zarówno stojące jak i bieżące, w strefie tundry, tajgi i lasów mieszanych, a także morskie wybrzeża, wysepki i fiordy. Wytrzymują ostre mrozy na rzekach o wartkim prądzie, które zimą nie zamarzają.

Wyłącznie zwierzęta, głównie drobne ryby słodkowodne i morskie. Pokarm zdobywają nurkując, często w stadzie.

5,0