PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°

Strzyżyk

Troglodytes troglodytes

PODSTAWOWASTRZYŻYKTroglodytes troglodytesMikroskopijny z pionowym ogonkiem, ale zgigantycznym głosem zagłuszającym las.ROZPIĘTOŚĆ15 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) SAMUEL BEYERTT, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY- · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-091
iNaturalist ↗

Benoît Van Hecke · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Strzyżyk zwyczajny, strzyżyk, strzyżyk woleoczko, wole oczko (Nannus troglodytes) – gatunek małego, częściowo wędrownego ptaka z rodziny strzyżyków (Troglodytidae). Zamieszkuje Eurazję i północną Afrykę. Bardzo liczny, nie jest zagrożony.

Strzyżyk jest jednym z najmniejszych ptaków europejskich (mniejsze, a przede wszystkim lżejsze, są jedynie mysikrólik i zniczek). Jego rozmiar to mniej więcej 2/3 wielkości wróbla. To ptak o okrągławej, drobnej sylwetce i krótkim, szerokim ogonie prawie zawsze trzymanym pionowo. Osobniki obu płci mają identyczne ubarwienie (w terenie nie do odróżnienia). Za to w oparciu o prążkowanie lotek można odróżnić tegoroczne ptaki od starszych.

Bory, wilgotne lasy mieszane i liściaste z bujnym podszytem i runem nisko nad ziemią, gęsto zarośnięte brzegi strumieni, zręby leśne, tereny podmiejskie, kanały, wyspy morskie porośnięte niskimi krzewami, gęsto porośnięte zadrzewienia śródpolne. Szczególnie liczny w nadrzecznych łęgach, olsach i podmokłych brzezinach lub drzewostanach z przepływającymi potokami.

Owady i inne stawonogi (najchętniej chrząszcze) wraz z ich larwami, pająki zbierane z ziemi, gałęzi i liści. Żeruje prawie wyłącznie nisko, do 2 metrów nad ziemią w niskiej roślinności runa i w podszycie. Czasem tylko w dolnej części koron drzew. Zjada również kijanki i narybek.

5,0