PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc6°Joachimówkateraz6°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc6°Joachimówkateraz6°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Sterniczka

Oxyura leucocephala

LEGENDARNASTERNICZKAOxyura leucocephalaAntyczny relikt wymarły lokalnie o nienaturalniespuchniętym błękitnym dziobie pływający z dumniepodniesionym pionowym ogonem.ROZPIĘTOŚĆ65 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) OTGONBAYAR TSEND, SOME RIGHTS RESERVED (CC B · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-245
iNaturalist ↗

Sterniczka zwyczajna, sterniczka, sterniczka białogłowa (Oxyura leucocephala) – gatunek średniej wielkości ptaka z podrodziny sterniczek (Erismaturinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae). Występuje plamowo od południowo-zachodniej Europy i północno-zachodniej Afryki po środkową Azję, północno-zachodnie Chiny i Mongolię. Sporadycznie zalatuje do Polski. Jest to gatunek zagrożony wyginięciem.

Długość ciała 43–48 cm, rozpiętość skrzydeł 62–70 cm; masa ciała samic 510–900 g, samców 553–865 g.

Rośliny wodne uzupełnione drobnymi zwierzętami. To głównie młode pędy, pączki i nasiona roślin wodnych uzupełniane owadami wodnymi, mięczakami i skorupiakami.

Płytkie, zarośnięte jeziora słodkowodne lub słonawe i oczka wodne w strefie stepu, również te słonawe. Preferuje jeziora gęsto zarośnięte trzciną, ale posiadające również fragmenty wolne od roślinności.

5,0