PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Sowa jarzębata

Surnia ulula

RZADKASOWA JARZĘBATASurnia ululaAwaria natury w ciele sowy polującej jako dziennyjastrząb spędzona na Barycz wyłącznie za sprawąsyberyjskiego absolutnego głodu.ROZPIĘTOŚĆ80 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) TERRY GRAY, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC), · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-269
iNaturalist ↗

Sowa jarzębata (Surnia ulula) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny puszczykowatych (Strigidae), zamieszkujący Eurazję i Amerykę Północną. Nie jest zagrożony.

Sylwetka smukła z długim ogonem i stosunkowo małą głową (jak na sowę). Skrzydła krótkie, spiczaste. W locie przypomina krogulca, ale odróżnia się większą głową. Obie płci ubarwione jednakowo. Duża, wyraźna szlara, w pobliżu dzioba szara, dalej ku bokom głowy przechodzi w białą, zaś na skraju ciemna. Oczy żółte. Wierzch ciała ciemnobrązowy, pokryty białymi plamami, które układają się w nieregularne, poprzeczne pasy. Na barkówkach duża, jasna plama.

Tajga i inne świetliste lasy iglaste, a także mieszane i brzozowe, zwłaszcza na stokach górskich. Zazwyczaj zwarty drzewostan graniczy z otwartymi przestrzeniami: doliną rzeczną, torfowiskiem, pogorzeliskiem, porębą czy przecinką. Widywana też na łąkach i torfowiskach. Na południowym skraju zasięgu występuje również w lasach górskich.

Gryzonie, w czasie sezonu wegetacyjnego głównie lemingi i norniki, a zimą drobne ptaki wielkości drozda, ze względu na gorzej dostępne drobne ssaki. Wyjątkowo chwyta też płazy i ryby. Poluje z zasiadki podobnie jak jastrząb, również w dzień.

5,0