PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°

Śnieguła

Plectrophenax nivalis

NIEPOSPOLITAŚNIEGUŁAPlectrophenax nivalisRozmnaża się w arktycznych skałach a w Polscezlewa się kompletnie z oprószonymi białym śniegiembruzdami pola.ROZPIĘTOŚĆ32 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) PAVEL SHUKOV, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-236
iNaturalist ↗

Sonothèque ADVL — CC0 · fragment, wyrównana głośność · Źródło nagrania ↗

Śnieguła (zwyczajna) (Plectrophenax nivalis) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny poświerek (Calcariidae), wcześniej zaliczany do trznadlowatych (Emberizidae). Zamieszkuje obszary podbiegunowe Eurazji i Ameryki Północnej. Jest najdalej na północy gniazdującym ptakiem lądowym – występuje aż do północy Grenlandii. Zimuje w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej, sporadycznie w północnej Afryce. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Długość ciała wynosi 14–18 cm. Cała czaszka mierzy od 27 do 32 mm, z czego 11–15 mm przypada na dziób. Śnieguła posiada 12 sterówek, z czego najdłuższa mierzy 79 mm (dane dla osobnika muzealnego); występuje 10 lotek I rzędu i 9 lotek II rzędu. Dorosłe pierzą się od połowy lipca do końca sierpnia, młode w sierpniu i wrześniu. Masa ciała śnieguły mieści się w przedziale 18–56 g.

Śnieguła żeruje głównie na ziemi; żywi się nasionami, pąkami, owadami i innymi bezkręgowcami, na wybrzeżu małymi skorupiakami. Do nasion zjadanych przez te ptaki zaliczają się np. nasiona traw lub ciborowatych, ale i nasiona zbóż, np. jęczmienia, owsa i pszenicy. W zimie śnieguły tworzą duże stada wspólnie żerujących ptaków.

5,0