PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°

Siniak

Columba oenas

NIEPOSPOLITASINIAKColumba oenasLeśny gołąb wymagający starych buków i głębokichdziupli wypróżnionych przez dzięcioła czarnego.ROZPIĘTOŚĆ65 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) PAUL LEWIS, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY), UP · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-034
iNaturalist ↗

Siniak, gołąb siniak (Columba oenas) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny gołębiowatych (Columbidae).

Upierzenie głównie sino-popielate (wierzch i grzbiet szyi), jaśniejsze na skrzydłach i kuprze. Na bokach szyi zielone metaliczne plamy (czasem z czerwonym odcieniem). Gardło, przód szyi i górna część piersi fioletoworóżowe. Na tylnej krawędzi skrzydeł krótkie czarne paski, dwa paski tegoż koloru również na wewnętrznej ich stronie. Lata szybko uderzając skrzydłami. Przednia część dzioba jest żółta, nogi bladoróżowe, a tęczówki oczu brązowożółte. Młode gołębie nie mają na szyi metalicznego połysku.

Lasy liściaste i mieszane z dziuplastymi drzewami, ale gniazdować może też w rozległych parkach. Preferuje stare buczyny i bory ze starymi drzewami. Unika bezleśnych przestrzeni. Lęgnie się również w zadrzewieniach śródpolnych, w parkach i sadach, czasem nawet w obrębie miast. Najchętniej jednak przebywa w koronach potężnych buków.

Dominuje pokarm roślinny – nasiona ziół, trawy, pączki, zielone części roślin, liście, kwiaty, gorczyca, groch, buczyna, żołędzie, bukiew i małe owoce zbierane głównie na ziemi. Zdarza się, że łapie małe bezkręgowce.

5,0