PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz8°dzień11°noc6°Sułówteraz8°dzień11°noc6°Żmigródteraz9°dzień11°noc7°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz8°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz9°dzień11°noc7°Dębnicateraz7°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc4°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz8°dzień11°noc6°Miliczteraz8°dzień11°noc6°Sułówteraz8°dzień11°noc6°Żmigródteraz9°dzień11°noc7°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz8°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz9°dzień11°noc7°Dębnicateraz7°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc4°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz8°dzień11°noc6°

Sieweczka obrożna

Charadrius hiaticula

RZADKASIEWECZKA OBROŻNACharadrius hiaticulaJaja składa na żwirze. Turystyka niszczy ją napotęgę w skali całego kraju (VU).ROZPIĘTOŚĆ45 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) PAUL ROBERTS, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-121
iNaturalist ↗

Vulcano · CC BY-SA 3.0 · Źródło nagrania ↗

Sieweczka obrożna, lądowiec (Charadrius hiaticula) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny sieweczkowatych (Charadriidae).

Samiec w upierzeniu godowym ma białą głowę, szyję i spód ciała. Przód głowy (poza białym czołem) i pokrywy uszne czarne. Czarna także obroża na szyi. Wierzch głowy, grzbiet i skrzydła brązowoszare. Nogi i krótki dziób pomarańczowe. Jedynie koniec dzioba czarny. Wokół oczu wąskie żółte obrączki, słabo widoczne.

Piaszczyste, pokryte ubogą roślinnością odludne brzegi mórz i rzek na otwartych przybrzeżnych nizinach. W tundrze zasiedla okolice jezior i rzek o piaszczystych brzegach, poza tym niskie pastwiska oraz łąki. W czasie przelotów widywana nad wodami śródlądowymi, również nieporośniętymi roślinnością.

Głównie owady, a także inne drobne bezkręgowce. Dieta jest podobna do tej preferowanej przez sieweczkę rzeczną, ale sieweczka obrożna nie wypłasza swych ofiar dreptaniem.

5,0