PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Raniuszek

Aegithalos caudatus

PODSTAWOWARANIUSZEKAegithalos caudatusPuchata kulka z długim ogonem budująca wspaniałegniazdo w kształcie zamkniętego elastycznegoworka.ROZPIĘTOŚĆ18 CMTRYBOSIADŁYSIEDLISKOPOKARMFOT. © ADAM WIERNASZ, PTASIA DOLINA 2026 · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-146
W obiektywie Ptasiej Doliny ↗

Jochem verweij · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

O gatunku

Raniuszek jest bardzo towarzyski, często porusza się w rodzinnych stadach. Jego gniazda są misternymi arcydziełami.

Zwyczaje

  • Porusza się w rodzinnych grupach, „przetacza się” przez krzewy i korony drzew
  • Buduje kuliste, elastyczne gniazda z mchu, piór i pajęczyn
  • Często współpracuje przy karmieniu młodych (pomocnicy)

Ciekawostki

  • Jeden z najlżejszych ptaków naszych lasów
  • Charakterystyczny, bardzo długi ogon ułatwia manewry w gąszczu

Specyfikacja

  • Gatunek: Raniuszek (Aegithalos caudatus)
  • Siedlisko: Lasy, parki, zadrzewienia śródpolne
  • Dieta: Owady i pająki; jesienią owoce i nasiona
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Kuliste gniazdo z mchu i piór
  • Rozpiętość skrzydeł: 16–19 cm
  • Masa ciała: 6–9 g
  • Długość życia: ~3 lata

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: Modraszka, Sikora uboga

Atut specjalny

  • Mistrz budowy gniazd — kuliste, elastyczne gniazda maskowane mchem

Ekologia i zachowania

Silnie rodzinny, porusza się w małych grupach. Gniazda buduje misternie, z wykorzystaniem pajęczyn i mchu, co zapewnia im elastyczność i maskowanie.

3 zdjęć w galerii

5,0