PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°

Puszczyk

Strix aluco

PODSTAWOWAPUSZCZYKStrix alucoBezwzględny terytorialista. W obronie gniazdapotrafi zaatakować wprost w głowę intruza.ROZPIĘTOŚĆ95 CMTRYBOSIADŁYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) CAROLINE LEGG, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY) · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-150
iNaturalist ↗

Alvaro Ortiz Troncoso · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Puszczyk (zwyczajny) (Strix aluco) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny puszczykowatych (Strigidae). Najliczniejsza i najczęściej spotykana sowa Europy.

Sowa średniej wielkości, mniej więcej rozmiarów wrony, mniejsza od myszołowa, krępej budowy ciała. Ubarwienie bardzo zmienne (najbardziej u sów), występuje w dwóch podstawowych odmianach kolorystycznych: szarej i brązowej, od ochrowej po rdzawobrązową, możliwe są też barwy pośrednie (rdzawe, szarobrunatne itp.), ale widać je dopiero u ptaków dorosłych. Na głowie brak tak charakterystycznych „uszu” z piór, jak u sowy uszatej. Samiec i samica wyglądem są podobne do siebie.

W Europie Środkowej puszczyk zamieszkuje głównie lasy liściaste i mieszane ze starymi, okazałymi drzewami, w których może znaleźć dziuple do założenia gniazda i odpowiednie łowiska. Żyje również w parkach, ogrodach, na starych cmentarzach, nawet w dużych miastach. W Puszczy Białowieskiej zakłada dziuple w głębi lasów.

Puszczyki polują głównie na myszy, szczury, ryjówki, nornice, krety, chomiki, wiewiórki, inne gryzonie, ale także dżdżownice, owady (zwłaszcza chrząszcze), ptaki do wielkości sójki (preferuje gołębie), żaby, jaszczurki. W diecie dominują te gatunki, które na danym terenie są najpowszechniejsze i najłatwiej dostępne.

5,0