PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°

Pustułka

Falco tinnunculus

PODSTAWOWAPUSTUŁKAFalco tinnunculusZawisa w powietrzu wypatrując w trawie śladówmoczu norników widocznego w ultrafiolecie.ROZPIĘTOŚĆ75 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) MANUEL RAAB, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC) · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-131
iNaturalist ↗

Pascal Christe · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Pustułka (zwyczajna), pustułka, sokół pustułka (Falco tinnunculus) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego należącego do rodziny sokołowatych (Falconidae). Zamieszkuje Eurazję i Afrykę. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Średniej wielkości sokół. Grzbiet i pokrywy skrzydłowe zawsze rdzawobrązowe z czarnymi, trójkątnymi plamami, również pazury są czarne. Samica jest bardziej brązowa z wierzchu i ma kreskowaną głowę. U obu płci spód ma kremową barwę o gęstym nakrapianiu. Niebieskawoszary ogon jest długi, u samca z widoczną z daleka szeroką, biało obrzeżoną, czarną pręgą, u samicy oprócz szerokiej, czarnej pręgi występuje szereg węższych, ciemnych prążków. Rozszerza się na końcu.

Zadrzewienia śródpolne z kępami wysokich drzew, głównie sosen, obrzeża rozległych lasów wśród pól i łąk, szpalery, w górach okolice skał z porębami leśnymi. Bardzo często w okolicach bezleśnych, rolnych i terenach zurbanizowanych w centrach dużych miast.

Zależne od miejsca występowania. Na terenach wiejskich głównie owady (również pszczoły), myszy domowe, badylarki, norniki, nornice, ryjówki, krety i inne gryzonie (70% pokarmu).

5,0