Pełzacz leśny
Certhia familiaris
Pełzacz leśny (Certhia familiaris) – gatunek małego ptaka z rodziny pełzaczy (Certhiidae), zamieszkujący Eurazję. Nie jest zagrożony.
Ptak o bardzo smukłej sylwetce, którą podkreśla jeszcze długi ogon i dziób. Obie płci ubarwione jednakowo i równie niepozornie (nie do odróżnienia w terenie). Upierzenie z wierzchu brązowe, nakrapiane jaśniejszymi plamkami, od spodu białe (często szaro lub brązowo przybrudzone od dotykania pni, po których chodzi), doskonale maskuje wspinającego się po korze drzewa ptaka. Skrzydła paskowane beżowo, czarno i biało.
Lasy iglaste, liściaste i mieszane bogate w starodrzewy, jak też mniejsze zadrzewienia. Preferuje lasy górskie i subalpejskie, gdzie rzadziej występuje pełzacz ogrodowy. Omija jednak zadrzewienia miejskie i parki.
Owady i ich larwy, poczwarki, jaja, pająki i drobne nasiona jesienią oraz zimą.
