PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz8°dzień11°noc6°Sułówteraz8°dzień11°noc6°Żmigródteraz9°dzień11°noc7°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz8°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz9°dzień11°noc7°Dębnicateraz7°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc4°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz8°dzień11°noc6°Miliczteraz8°dzień11°noc6°Sułówteraz8°dzień11°noc6°Żmigródteraz9°dzień11°noc7°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz8°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz9°dzień11°noc7°Dębnicateraz7°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc4°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz8°dzień11°noc6°

Pelikan różowy

Pelecanus onocrotalus

LEGENDARNAPELIKAN RÓŻOWYPelecanus onocrotalusZalatywacz znad Morza Śródziemnego. Obserwacjatego giganta to spełnienie marzeń.ROZPIĘTOŚĆ290 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) LUCA BOSCAIN, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-103
iNaturalist ↗

Pelikan różowy, pelikan baba (Pelecanus onocrotalus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny pelikanów (Pelecanidae), zamieszkujący wyspowo południowo-wschodnią Europę, zachodnią, środkową i południową Azję oraz Afrykę Subsaharyjską. Sporadycznie zalatuje do Polski. Nie jest zagrożony.

Upierzenie białe, w okresie godowym intensywnie różowe. Na głowie w okresie godowym wyrasta czub, na piersi i wokół oka żółte plamy, lotki pierwszorzędowe czarne, drugorzędowe czarne od spodu, a białe z wierzchu. Dziób niebieski w górnej części zakończony małym haczykiem, torba żółta o pojemności ok. 13 litrów. Młode brunatne, dziób i torba niebieskie.

Tereny podmokłe, delty rzek, jeziora z wyspami lub szerokim pasem trzcin, zalewy, rzadziej morskie wybrzeża.

Pelikany są głównie ptakami rybożernymi, chociaż od czasu do czasu żywią się skorupiakami, pierścienicami i szczątkami organicznymi.

5,0