PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Paszkot

Turdus viscivorus

PODSTAWOWAPASZKOTTurdus viscivorusNajwiększy polski drozd który zjadając kleisteowoce systematycznie rozsiewa nasiona jemioły nagałęziach.ROZPIĘTOŚĆ45 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) LUCA GHIRALDI, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-N · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-191
iNaturalist ↗

Alexander Kurthy · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Paszkot (Turdus viscivorus) – gatunek średniej wielkości ptaka śpiewającego z rodziny drozdowatych (Turdidae). Zamieszkuje Eurazję i północno-zachodnią Afrykę. Nie jest zagrożony.

Podobny do śpiewaka, ale większy i o bardziej szarawym upierzeniu. Plamki na brzuchu okrągławe (u śpiewaka w kształcie grotów), z boku piersi mogą się zagęszczać, tworząc ciemną plamę. Białe brzegi ogona. W locie widoczne białe pokrywy podskrzydłowe (podobnie jak u kwiczoła, natomiast u śpiewaka i droździka pokrywy podskrzydłowe są rdzawe). Białe znaczenia na pokrywach skrzydłowych (u śpiewaka rude) i jasne obrzeżenia lotek.

Gnieździ się głównie w wysokopiennych starych rozległych lasach lub borach iglastych (świerkowych i sosnowych) i mieszanych w pobliżu polan i zrębów lub na ich obrzeżach (tam znajduje pożywienie), rzadziej zadrzewienia śródpolne, ogrody i parki. Preferuje biotopy wyżej położone lub pagórkowate, np. górskie.

Żeruje przeważnie na ziemi, drzewach lub krzewach, szukając tam bezkręgowców, jak owady i ich larwy, dżdżownice, ślimaki itp. Preferuje obszary o krótkiej trawie i miękkim podłożu, gdzie łatwiej jest znaleźć dżdżownice. Jesienią i zimą zjada owoce jarzębiny, nasiona, a jego przysmakiem są jagody jemioły.

5,0