PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz8°dzień11°noc6°Sułówteraz8°dzień11°noc6°Żmigródteraz9°dzień11°noc7°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz8°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz9°dzień11°noc7°Dębnicateraz7°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc4°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz8°dzień11°noc6°Miliczteraz8°dzień11°noc6°Sułówteraz8°dzień11°noc6°Żmigródteraz9°dzień11°noc7°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień11°noc6°Ruda Milickateraz8°dzień11°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz9°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz9°dzień11°noc7°Dębnicateraz7°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc4°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz8°dzień11°noc6°

Orlik grubodzioby

Clanga clanga

LEGENDARNAORLIK GRUBODZIOBYClanga clangaPrawdziwy Święty Graal ekstremalnie rzadkowidywany ptak który potrafi też hybrydyzować zorlikiem krzykliwym.ROZPIĘTOŚĆ165 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ВЛАДИМИР ТАРАСОВ, SOME RIGHTS RESERVED (CC B · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-185
iNaturalist ↗

Orlik grubodzioby (Clanga clanga) – gatunek dużego, wędrownego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Narażony na wyginięcie.

Ptak o krępej sylwetce. Samica jest trochę większa od samca. Obie płci ubarwione jednakowo. Upierzenie jednolicie brązowe z matowym, szarym odcieniem (może wydawać się wręcz czarne), z wierzchu jednolite, od spodu pokrywy skrzydłowe są ciemniejsze niż lotki. Skrzydła długie i szerokie, tępo zakończone, w locie lotki palczasto rozłożone. Większość ptaków ma na spodzie skrzydeł jasną sierpowatą plamę, gdzie łączą się lotki pierwszorzędowe z pokrywami. Kuper pozostaje biały. Ogon jest krótki.

Bagna w pobliżu podmokłych lasów liściastych i jeziora otoczone lasami. Zasiedla też duże łąki, łęgi, olsy i mokradła. Preferuje tereny równinne ze starymi drzewostanami, najlepiej ponad 60-letnimi. Wybiera głębsze partie kompleksów w których wzdłuż rozrzedzonych drzew może wznieść się na pagórki.

Je padlinę, poluje też na średniej wielkości kręgowce – ssaki do wielkości zająca, ptaki do rozmiarów cietrzewia, gady i płazy. Uzupełnienie stanowią duże owady. Preferuje norniki, a z większych ssaków łasice i gronostaje.

5,0