PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°

Mewa żółtonoga

Larus fuscus

RZADKAMEWA ŻÓŁTONOGALarus fuscusMewa o ciemnym płaszczu której lokalna populacjalęgowa na stawach traci walkę o byt z lisami inorkami (VU).ROZPIĘTOŚĆ130 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) NIALL PERRINS, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-N · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-201
iNaturalist ↗

Mewa żółtonoga (Larus fuscus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae). Przeważnie wędrowny, w sezonie lęgowym zamieszkuje Eurazję, zimuje także w Afryce i Ameryce Północnej. W Polsce skrajnie nielicznie lęgowy na północy. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Wyraźnie zaznaczony jedynie dymorfizm wiekowy. W okresie godowym ciało białe, grzbiet i skrzydła (u występującej w Polsce L. f. fuscus) czarne, na końcówkach białe plamy. Nogi i dziób żółty. Na żuchwie czerwona plama. Szata spoczynkowa niewiele się różni, głównie ciemnobrązowymi plamami na głowie i karku. Mewa brytyjska ma grzbiet i skrzydła szare, jedynie końce skrzydeł ciemniejsze. Podgatunek L. f. intermedius jest pod tym względem polimorficzny.

Gniazduje na brzegach mórz, wielkich jezior lub w deltach. Zimuje głównie na morzu, ale także w lagunach, ujściach rzek, portach, dużych jeziorach i rzekach. Na przelotach również spotykana w głębi lądu, kiedy to trzyma się głównie rzek. Jesienne przeloty zaczynają się od sierpnia i trwają do października.

Wszystkożerna, jednak przeważają drobne kręgowce wodne i lądowe oraz ich resztki. Może też wydziobywać jaja i wyjadać ich zawartość oraz porywać pisklęta innych ptaków. Potrafi łowić małe ssaki.

5,0