PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz8°dzień11°noc7°Sułówteraz8°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz8°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc6°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień10°noc7°Ruda Milickateraz8°dzień10°noc7°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc8°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc7°Joachimówkateraz8°dzień11°noc7°Grabownicateraz8°dzień11°noc7°Miliczteraz8°dzień11°noc7°Sułówteraz8°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz8°dzień11°noc5°Krośniceteraz8°dzień11°noc6°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz8°dzień10°noc7°Ruda Milickateraz8°dzień10°noc7°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc8°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc7°Joachimówkateraz8°dzień11°noc7°Grabownicateraz8°dzień11°noc7°

Mewa srebrzysta

Larus argentatus

NIEPOSPOLITAMEWA SREBRZYSTALarus argentatusJej pisklęta uderzają w czerwoną plamkę na dziobiewymuszając karmienie podczas żerowania naśródlądowych ławicach.ROZPIĘTOŚĆ140 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ANDREW THOMPSON, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-213
iNaturalist ↗

Sonothèque ADVL — CC0 · fragment, wyrównana głośność · Źródło nagrania ↗

Mewa srebrzysta (Larus argentatus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae), zamieszkującego Europę, głównie północną i zachodnią. Nie jest zagrożony.

To najliczniejszy w Europie gatunek dużej mewy. Wyraźny jedynie dymorfizm wiekowy. U osobników dorosłych w szacie godowej grzbiet i skrzydła popielate, końce skrzydeł czarne z białymi plamkami, reszta ciała biała. Głowa również jest w całości biała, jednak w szacie spoczynkowej pojawia się mniej lub bardziej wyraźne „strychowanie” – czyli szare zabarwienie końcówek piór nadające głowie pstry wygląd. Dziób mocny, żółty z czerwoną plamką na żuchwie.

Brzegi mórz (w tym wewnętrzne), ujścia rzek i wyspy w ich nurcie i duże jeziora, zbiorniki zaporowe i stawy hodowlane, również śródlądowe. Lęgnie się na piaszczystych lub skalistych plażach lub słabo porośniętych obszarach.

Wszystkożerna. Pokarm zwierzęcy, m.in. płazy, ryby, ssaki, poza tym odpadki i jagody. Kradną jaja i pisklęta innych ptaków np. innym mewom, kaczkom i rybitwom. Ich żarłoczność jest tak duża, że mogą zjadać pisklęta z sąsiednich lęgów w kolonii, a nawet swoje własne.

5,0