PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc6°Żmigródteraz8°dzień11°noc7°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień10°noc5°Odolanówteraz6°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz7°dzień10°noc6°

Łabędź niemy

Cygnus olor

PODSTAWOWAŁABĘDŹ NIEMYCygnus olorJeden z najcięższych latających ptaków. Broniącgniazda, potrafi uderzeniem skrzydła złamać ludzkąrękę.ROZPIĘTOŚĆ235 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. © AGNIESZKA MURAWIEJKO, PTASIA DOLINA 2026 · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-006
W obiektywie Ptasiej Doliny ↗

Łabędź niemy (Cygnus olor) – gatunek dużego, częściowo wędrownego ptaka wodnego z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae). Zamieszkuje Eurazję, introdukowany także w innych rejonach świata. Nie wyróżnia się podgatunków. Jest jednym z najcięższych ptaków latających.

Długość ciała 150–170 cm, długość skrzydła 53–63 cm, rozpiętość skrzydeł 200–240 cm. Masa ciała samic 6,1–11,3 kg, samców 7,7–14,1 kg.

Stojące zbiorniki wodne, z reguły z dużą ilością trzcin, w zimie również na wybrzeżu mórz, a na przelotach na wszelkich zbiornikach wodnych, nawet bardzo małych.

Pokarm roślinny, ale z dodatkiem małży, ślimaków i larw owadów. Młode w pierwszych dniach życia odżywiają się zbutwiałą roślinnością, którą zdobywa matka. Pokarm często wydobywany jest wprost z dna zbiornika poprzez zanurzenie całego przodu ciała i uniesienie tylnej części ponad wodę.

1 zdjęć w galerii

5,0