PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Kulczyk

Serinus serinus

PODSTAWOWAKULCZYKSerinus serinusPtaszek przybyły z południa ledwie dwa wieki temu.Śpiewa szybko niczym dźwięk tłuczonego szkła.ROZPIĘTOŚĆ22 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ЕЛЕНА СМИРНОВА, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY) · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-168
iNaturalist ↗

Кашеед · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Kulczyk (zwyczajny) (Serinus serinus) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). Zamieszkuje Europę, Bliski Wschód i północną Afrykę. Nie jest zagrożony. Monotypowy.

Najmniejszy z europejskich łuszczaków, zbliżony wielkością do czyża. Samce mają kuper, pierś i czoło cytrynowożółte, a brzuch biały. Grzbiet, głowa i boki wyraźnie kreskowane. Przez skrzydła przechodzą dwie jaśniejsze pręgi. Samica jest podobna do samca, lecz bardziej matowa, zielonkawożółta, z gęstszym kreskowaniem na wierzchu i spodzie ciała, brwi ma węższe, a kuper często znacznie bledszy.

Obrzeża borów i lasów mieszanych, parki, sady, ogrody, otwarte przestrzenie ze skąpą, niską roślinnością.

Kulczyk zamieszkuje zachodnią, południową i środkową Europę, północną Afrykę i Bliski Wschód; także Wyspy Kanaryjskie (Teneryfę i Gran Canarię). Populacje południowe osiadłe, północne – wędrowne (przeloty III–V i IX–XI); zimują w południowej i południowo-zachodniej Europie, północnej Afryce, w krajach Lewantu i w Iraku. Poza sezonem lęgowym tworzy stada, często mieszane z czyżami i innymi łuszczakami.

5,0