PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°

Kobuz

Falco subbuteo

NIEPOSPOLITAKOBUZFalco subbuteoSokół tak zwinny, że potrafi w locie chwytać ważkii zjadać je bez lądowania.ROZPIĘTOŚĆ80 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. © ADAM WIERNASZ, PTASIA DOLINA 2026 · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-056
W obiektywie Ptasiej Doliny ↗

Rafael Suleimanov · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Kobuz, sokół kobuz, sokół leśny, sokolik drzewiec (Falco subbuteo) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych (Falconidae).

Kobuz jest uważany za jednego z najbardziej sprawnych ptaków szponiastych. Z upierzenia bardzo podobny do sokoła wędrownego, lecz o wiele mniejszy i z podłużnie kreskowanym jasnym spodem ciała. Obie płci ubarwione podobnie, ale samica znacznie większa od samca (o od 1/4 do 1/3). Stare osobniki mają cynamonowo-czerwone „nogawice” (pióra na podudziu). Również rdzawo-czerwone są pokrywy podogonowe. Policzki i gardło białe, pod okiem odznaczający się „wąs” jak u sokoła wędrownego.

Ptak terenów otwartych z alejami drzew. Zasiedla obrzeża starych lasów, głównie sosnowych, i świetlistych drzewostanów w pobliżu pól (też polany w ich obrębie) i łąk z kępami zadrzewień, wrzosowisk i terenów bagiennych. Gniazduje też w parkach, zadrzewieniach śródpolnych w pobliżu wód, na brzegach rozległych polan.

Duże owady, np. ważki, które łapie w locie zwykle wysoko nad ziemią. Poluje również na drobne ptaki śpiewające, jak jaskółki, i szybkie jerzyki. Wymienione ptaki (zwykle w pobliżu zabudowań) po dostrzeżeniu drapieżnika reagują trwożną ucieczką. Inne ptaki drapieżne stara się odpędzać, nie wykluczając ataku.

5,0