PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz8°dzień10°noc5°Niezgodateraz8°dzień11°noc6°Joachimówkateraz8°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°

Kobczyk

Falco vespertinus

LEGENDARNAKOBCZYKFalco vespertinusGlobalnie nieliczny granatowo-rdzawy sokółlatający stadnie nad łąkami w pogoni zaszarańczakami.ROZPIĘTOŚĆ70 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) VALIA PAVLOU, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-224
iNaturalist ↗

Bubulcus — CC BY 3.0 · fragment, wyrównana głośność · Źródło nagrania ↗

Kobczyk (zwyczajny) (Falco vespertinus) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych (Falconidae). W sezonie lęgowym zamieszkuje Eurazję, zimuje w Afryce. Narażony na wyginięcie.

W obrębie gatunku występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec z wierzchu matowociemnoszary; pokrywy podogonowe i nogawice rdzawe, srebrzyste lotki. Spód skrzydeł i ogona jednolite. Charakterystyczną cechą są pomarańczowe nogi, jak też pomarańczowoczerwona woskówka i obrączki wokół oczu. Samica jest większa od samca, ma płowordzawy wierzch głowy i spód ciała; szyję i policzki jaśniejsze, białawe. Wokół oczu ciemna „maska”. Wierzch ciała, skrzydła i ogon szare z ciemnymi, poprzecznymi prążkami.

Obszary o zróżnicowanym otwartym krajobrazie, obejmujące zarówno luźne zadrzewienia, jak i pola uprawne, łąki i wzniesienia; wrzosowiska, stepy i lasostepy europejskiej części Rosji oraz bagna, gdzie występuje dużo owadów. Preferuje też tereny podmokłe, mokradła lub doliny rzeczne.

Ten niewielki sokół wyspecjalizowany jest w polowaniu na duże owady, głównie ważki, prostoskrzydłe (szarańczowate, świerszczowate) i chrząszcze. Rzadziej łowi drobne gryzonie, płazy, gady, a nawet małe ptaki. Poluje często o zmierzchu, zarówno w locie, jak i z czatowni.

5,0