PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Gołąb miejski

Columba livia f. urbana

PODSTAWOWAGOŁĄB MIEJSKIColumba livia f. urbanaPotomek dawnego gołębia skalnego o inteligencjiprzestrzennej lotnika i szybkościach ucieczkidochodzących do 100 kilometrów.ROZPIĘTOŚĆ65 CMTRYBOSIADŁYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) BIRDS OF GILGIT-BALTISTAN, SOME RIGHTS RESER · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-249
iNaturalist ↗

Gołąb skalny (Columba livia) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny gołębiowatych (Columbidae). Pierwotnie zasiedlał południową Europę, północną Afrykę oraz zachodnią i centralną Azję. Obecnie spotykany na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy.

Długość ciała wynosi 29–36 cm, rozpiętość skrzydeł 60–69 cm. Długość dzioba wynosi 17–19 mm, skoku 29–32 mm. Masa ciała waha się między 238–302 g.

Pożywienie w naturze stanowią nasiona znajdywane na ziemi. W warunkach miejskich żywi się także pokarmem uzyskiwanym od ludzi. Dziennie wypijają około 30 ml wody. Gołębie odchody składają się w 5% z azotu, w 2,25% z fosforu, w 2,7% z wapnia i w 30,8% substancji organicznych.

Włącznie z miejscami, gdzie gołąb skalny został wprowadzony, jego zasięg występowania wynosi 17 400 000 km². Obecnie spotykany na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. W Ameryce Północnej zasiedla wszystkie kraje, w Kanadzie tylko jej południową i zachodnią część; jego zasięg występowania na tym kontynencie kończy się w centralnej części południowej Alaski.

5,0