PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Gęś tundrowa

Anser serrirostris

PODSTAWOWAGĘŚ TUNDROWAAnser serrirostrisKuzynka zbożowej pojawiająca się z tundryhałaśliwie stacjonując nad zbiornikami jakonieomylny zwiastun skrajnej zimy.ROZPIĘTOŚĆ150 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) TROY B, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY), UPLOAD · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-250
iNaturalist ↗

Gęś tundrowa (Anser serrirostris) – gatunek dużego wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Gniazduje na północy europejskiej części Rosji oraz na północnej Syberii. Zimuje w zachodniej i środkowej Europie oraz w południowo-zachodniej i wschodniej Azji.

Długość ciała 66–80 cm. Rozpiętość skrzydeł 142–160 cm. Masa ciała: samce 1970–3390 g, samice 2000–2800 g.

Gniazduje w tundrze, jej areał lęgowy rozciąga się od północnej Skandynawii do wschodnich krańców Rosji. Zimuje na terenach rolniczych i podmokłych. Na zimowiskach często łączy się w stada z innymi gatunkami gęsi. Główne zimowiska tego gatunku znajdują się w północno-zachodniej Europie, na Bałkanach, nad Morzem Czarnym.

5,0