PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz7°dzień11°noc5°Krośniceteraz7°dzień11°noc5°Odolanówteraz7°dzień11°noc5°Stawnoteraz7°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz7°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz8°dzień11°noc7°Dębnicateraz8°dzień11°noc5°Antoninteraz7°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz7°dzień11°noc6°Grabownicateraz7°dzień11°noc6°

Gągol

Bucephala clangula

NIEPOSPOLITAGĄGOLBucephala clangulaZakłada gniazda w dziuplach. Puchate pisklętaskaczą z kilkunastu metrów by pójść za matką dowody.ROZPIĘTOŚĆ70 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) BRIAN STAHLS, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-053
iNaturalist ↗

Gągoł, gągoł krzykliwy (Bucephala clangula) – gatunek średniej wielkości wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae).

Upierzenie godowe samca: wierzch ciała czarny, brzuch i boki białe. Głowa czarna, zielono opalizująca z kontrastową białą plamą u nasady dzioba. Szyja biała. Oczy świecąco żółte. Samiec w upierzeniu spoczynkowym i samica w okresie godowym: tułów szarobrunatny, głowa czekoladowobrązowa, biała obrączka na szyi otwarta na karku oraz żółty pasek na dziobie tuż za paznokciem. Samica ma białe oczy.

Zamieszkuje wody słodkie, rzeki, starorzecza, jeziora w strefie lasów liściastych, czasem nawet stawy rybne pod warunkiem, że w pobliżu znajdują się stare, dziuplaste drzewa. Tam też się lęgnie. W przeciwieństwie do również zajmujących dziuple drzew mandarynek i karolinek, które do Europy przywiódł człowiek, gągoł jest rodzimym gatunkiem Starego Kontynentu.

Prawie wyłącznie pokarm zwierzęcy. To głównie mięczaki jak małe małże zbierane ze skalistego podłoża oraz szczelin między kamieniami, skorupiaki, owady wodne, np. larwy chruścików, drobne ryby i płazy. Jesienią mogą jeść części roślin wodnych.

5,0