PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc6°Joachimówkateraz6°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc6°Joachimówkateraz6°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Dymówka

Hirundo rustica

PODSTAWOWADYMÓWKAHirundo rusticaMistrzyni akrobacji potrafiąca chwytać owadymilimetry nad wodą. Buduje gliniane gniazdawewnątrz budynków.ROZPIĘTOŚĆ34 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) AD KONINGS, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC), · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 20265/5
iNaturalist ↗

Jonathon Jongsma · CC BY-SA 3.0 · Źródło nagrania ↗

Dymówka, jaskółka dymówka (Hirundo rustica) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny jaskółkowatych (Hirundinidae).

Dorosły samiec jaskółki dymówki podgatunku nominatywnego H. r. rustica mierzy 17–19 cm, w tym 2–7 cm wydłużonych zewnętrznych piór ogonowych. Rozpiętość skrzydeł wynosi 32–34,5 cm, a waga 16–22 g. Jest to smukły, niewielki, ptak o ceglastoczerwonym czole i podgardlu, błyszczącym ciemnoniebieskim grzbiecie. Silnie wcięty ogon, skrzydła dość długie i wąskie, ostro zakończone. Wierzch czarny z granatowym połyskiem, na piersi czarna obwódka, tej samej barwy obwódka na szyi. Mały, czarny dziób.

Pierwotnymi siedliskami tego ptaka były rozległe stepy z pasącymi się na nich dużymi ssakami kopytnymi, które skupiały wiele owadów. Gatunek uległ silnej synantropizacji, występuje niemal wyłącznie w pobliżu ludzkich siedzib. Głównym środowiskiem życia są więc wsie i przedmieścia.

Podstawowy pokarm jaskółki to drobne owady (błonkówki, chrząszcze, muchówki), które chwyta w locie, zwłaszcza nad wodą lub wilgotnymi łąkami.

5,0