PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Drzemlik

Falco columbarius

NIEPOSPOLITADRZEMLIKFalco columbariusMaleńki sokół wpadający z morderczą szybkością wstada ptaków w locie patrolowym tuż nad ziemią.ROZPIĘTOŚĆ60 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) ALEKSANDR BERDNIKOV, SOME RIGHTS RESERVED (C · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-215
iNaturalist ↗

Jonathon Jongsma · CC BY-SA 3.0 · Źródło nagrania ↗

Drzemlik, sokół drzemlik, sokół królik (Falco columbarius) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych (Falconidae).

Najmniejszy sokół w Europie. Mniejszy od pustułki – w porównaniu z nią ma krótszy ogon i bardziej spiczaste skrzydła. Posiada krępą sylwetkę o stosunkowo krótkich, choć szerokich u nasady, zaostrzonych skrzydłach i niedługim, równo ściętym ogonie. Wyraźny dymorfizm płciowy. Upierzenie samca na wierzchu niebieskawoszare, natomiast spód jest czarno kreskowany, a pierś rdzawożółta. Na końcu ogona znajduje się czarna przepaska.

Drzemliki zamieszkują strefę klimatu umiarkowanego chłodnego i subpolarnego na półkuli północnej. Głównym siedliskiem jest leśna tundra i tajga, wrzosowiska, lasostepy, torfowiska, pola poprzecinane rzekami i porośnięte kępami drzew. Przeważnie bytuje na słabo zarośniętych nizinach i płaskowyżach, halach, obrzeżach zbiorników wodnych, wydmach, nadmorskich mokradłach i w dolinach rzecznych.

Głównie drobne ptaki śpiewające (wróblowate) i siewkowce, rzadziej gryzonie oraz owady, które chwyta nisko nad ziemią w bardzo szybkim locie aż do skutku. Może też atakować z zaskoczenia z powietrza. Nierzadko widywano jak krył się w żywopłotach. Często poluje w parach lub niewielkich grupach.

5,0