PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Drozd obrożny

Turdus torquatus

RZADKADROZD OBROŻNYTurdus torquatusGórski kuzyn kosa z białym księżycem na piersiobdarowujący niziny Baryczy zaszczytemjednodniowych przerw w wędrówce.ROZPIĘTOŚĆ42 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) WILLIAM STEPHENS, SOME RIGHTS RESERVED (CC B · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-242
iNaturalist ↗

Drozd obrożny (Turdus torquatus) – gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny drozdowatych (Turdidae).

Wielkością, ciemnym ubarwieniem i sylwetką zbliżony do kosa – jest z nim spokrewniony, choć drozd obrożny jest północnym gatunkiem górskim, bardziej smuklejszym i o dłuższej szyi. Upierzenie czarne, pióra na skrzydłach i spodzie ciała mają jasne brzegi. Widoczny jest dymorfizm płciowy. U czarno ubarwionego samca w szacie godowej na piersi kontrastowa, wyraźna, duża, biała obroża w kształcie półksiężyca, w szacie spoczynkowej brudnobiała.

Górskie lasy regla górnego, piętro kosodrzewiny przy górnej granicy lasu, górskie mokradła, skandynawskie płaskowyże. Nie ma dużego znaczenia skład gatunkowy kompleksu leśnego, choć najchętniej zamieszkuje górskie bory iglaste (w Polsce świerkowe) i krajobrazy mozaikowe poprzecinane trawiastymi obszarami, gdzie szuka pokarmu.

Owady i ich poczwarki, larwy, pająki oraz inne bezkręgowce jak dżdżownice wchodzą w skład pokarmu jedzonego wiosną i latem, a zwłaszcza w okresie lęgowym, podobnie jak ma to miejsce u innych drozdowatych. Małymi bezkręgowcami karmi też młode.

5,0