PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień10°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc7°Joachimówkateraz7°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Czernica

Aythya fuligula

PODSTAWOWACZERNICAAythya fuligulaElegancka kaczka z opadającym czubkiem,perfekcyjnie nurkująca po głęboko ukryte małże.ROZPIĘTOŚĆ70 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) IRINA KRUG, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC), · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-086
iNaturalist ↗

Jamescandless · CC BY-SA 3.0 · Źródło nagrania ↗

Czernica, kaczka czernica, kaczka czubata, kaczka czarnoczuba (Aythya fuligula) – gatunek średniej wielkości ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Nie wyróżnia się podgatunków.

Samiec w szacie godowej i spoczynkowej ma czarne ciało z metalicznym, fioletowym połyskiem na głowie, szyi i piersi. Boki, brzuch i lusterko białe w szacie godowej, a brudnobiałe w spoczynkowej. Dziób szary z czarnym paznokciem. Samica ciemnobrązowa z jasnym brzuchem i białym wąskim paskiem wokół nasady dzioba. Zarówno samiec, jak i samica mają z tyłu głowy czub, który jest dłuższy u samca, złożony ze zwisających, lśniących czarnych piór ozdobnych.

Żywi się drobnymi zwierzętami, głównie mięczakami, uzupełnione przez rośliny, głównie nasiona. Żeruje nurkując do 6–10 metrów głębokości.

Słodkowodne zbiorniki wodne stojące lub o słabym prądzie, o gęsto zarośniętych brzegach i otwartym lustrze wody. Spotyka się ją jednak również na niewielkich, dość zarośniętych stawach, torfowiskach i mniej zarośniętych gliniankach. W większych europejskich miastach, jak Hamburg i Londyn, zasiedlają też miejskie sadzawki w parkach.

5,0