PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Czeczotka

Acanthis flammea

PODSTAWOWACZECZOTKAAcanthis flammeaTundrowy ptaszek z malinową czapeczką tłumnieodwiedzający na mrozach milickie i dolnośląskiebrzozy.ROZPIĘTOŚĆ22 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) BILL BOUTON, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC) · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-230
iNaturalist ↗

Jonathon Jongsma · CC BY-SA 3.0 · Źródło nagrania ↗

Czeczotka (zwyczajna), czeczotka (Acanthis flammea) – gatunek niewielkiego ptaka wędrownego z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). Występuje w Eurazji i Ameryce Północnej. Nie jest zagrożony.

Mały ptak o krągłej sylwetce. Grzbiet brązowo-szary z ciemnym, podłużnym kreskowaniem. Spód białawy, po bokach z kreskowaniem podłużnym. Na podbródku czarna plama, na czole czerwona plama. Dziób jest krótki i żółty. Występuje dymorfizm płciowy. Samica ma kuper białawy, kreskowany i gliniastą pierś z kreskowaniem. Samiec ma kreskowany kuper i pierś różowe (w okresie godowym jest czerwona). Na skrzydle widać dwa wąskie, białe paski.

Lasotundra i skraj tajgi północnej Eurazji i Ameryki Północnej. W górach na górnej granicy piętra lasu i w piętrze kosodrzewiny. Nad morzem na wybrzeżu pojawia się w sztucznych nasadzeniach zarośli kosówki w pobliżu łąk i torfowisk. Licznymi stadami odwiedza rumowiska, ugory i zwłaszcza brzeziny.

Nasiona drzew, głównie liściastych, szczególnie lubi nasiona brzozy, ale również olchy i modrzewia oraz inne. W okresie lęgowym również małe owady, pająki i inne bezkręgowce. Pisklęta karmione są owadami i nasionami.

5,0