PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Czarnowron

Corvus corone

NIEPOSPOLITACZARNOWRONCorvus coroneCiemny zachodni odpowiednik wrony z którą z chęciąnawiązuje płodne sojusze na terenach granicznych.ROZPIĘTOŚĆ95 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) CELLO CARUSO-TURIELLO, SOME RIGHTS RESERVED · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-258
iNaturalist ↗

Marie-Lan Taÿ Pamart · CC BY-SA 4.0 · Źródło nagrania ↗

Czarnowron, wrona czarna, wroniec (Corvus corone corone) – podgatunek wrony, średniej wielkości ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae), częściowo osiadły.

Cały czarny z zielonkawym połyskiem. Dziób również czarny, masywny, silny i nieco zakrzywiony na czubku. Mało płochliwy i bardzo szybko przystosowuje się do terenów zurbanizowanych i obecności człowieka. Upierzenie dobrze przylega do ciała. Bardzo przypomina gawrona, ale różni się od niego nieco sylwetką – płaskim czołem i grubym, mniej zaostrzonym dziobem oraz brakiem niebieskiego połysku. Gdy leci, ma bardziej prostokątne skrzydła, równo szerokie i z szeroką podstawą.

Zamieszkuje zadrzewienia śródpolne i skraje wielkich lasów, zadrzewień śródpolnych, otwarte tereny typu parkowego z mozaiką śródpolnych lasów z pastwiskami, polami, kępami i alejami drzew, ogrodami i łąkami oraz parki, zadrzewienia miejskie. Rzadziej przebywa na samotnych drzewach w krajobrazie rolniczym. Nie unika większych drzewostanów, choć lęgnie się tylko na ich skraju.

Wszystkożerny, jednak głównie pokarm zwierzęcy – drobne ssaki, ptaki, owady, dżdżownice, również padlina i odpadki ze śmietników. Dodatkowo nasiona.

5,0