PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz6°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz6°dzień11°noc6°Przygodziceteraz6°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc5°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz6°dzień11°noc5°Antoninteraz6°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc6°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Czapla modronosa

Ardeola ralloides

LEGENDARNACZAPLA MODRONOSAArdeola ralloidesUdaje w trzcinie brudną bryłę kamuflażu a rozwijazjawiskowe białe żagle skrzydeł tylko wprzerażeniu nagłej ucieczki.ROZPIĘTOŚĆ85 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) JOSEFWIRTH, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY-NC), · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-243
iNaturalist ↗

Czapla modronosa (Ardeola ralloides) – gatunek średniej wielkości ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae).

Czapla o krępej sylwetce, upierzeniu płowożółtym, białych skrzydłach, brzuchu i ogonie, na głowie ciemniejszy czub. W okresie godowym dziób niebieski, nogi czerwone. Obie płcie są do siebie podobne. Osobniki młodociane ciemniejsze, z ciemnym, podłużnym prążkowaniem.

Drobne zwierzęta, w tym owady i ich larwy, pająki, dżdżownice, skorupiaki, mięczaki, ryby, płazy, gady i ssaki, wyjątkowo małe ptaki. Szczególnie aktywna o zmierzchu i w nocy.

Zamieszkuje południową Europę, południową część Europy środkowej i wschodniej, rejon Kaukazu, Bliski Wschód po Iran na wschodzie, tereny wokół Jeziora Aralskiego i jego dopływów aż po Afganistan, oraz Afrykę (poza Saharą) wraz z Madagaskarem.

5,0