PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°Miliczteraz7°dzień11°noc6°Sułówteraz7°dzień11°noc7°Żmigródteraz7°dzień11°noc6°Przygodziceteraz5°dzień11°noc5°Krośniceteraz6°dzień11°noc6°Odolanówteraz5°dzień11°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz8°dzień11°noc8°Ruda Sułowskateraz7°dzień11°noc7°Dębnicateraz5°dzień11°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc5°Niezgodateraz7°dzień11°noc7°Joachimówkateraz6°dzień11°noc6°Grabownicateraz6°dzień11°noc6°

Bocian biały

Ciconia ciconia

PODSTAWOWABOCIAN BIAŁYCiconia ciconiaDoskonały szybownik pokonujący tysiące kilometrówna termice. Żaby są na samym końcu jego menu.ROZPIĘTOŚĆ215 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. © ADAM WIERNASZ, PTASIA DOLINA 2026 · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 20264/5
W obiektywie Ptasiej Doliny ↗

felix.blume · CC BY-SA 3.0 · Źródło nagrania ↗

Bocian biały (Ciconia ciconia) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianów (Ciconiidae).

Bocian biały jest dużym ptakiem. Ma długość 100–115 cm i wysokość 100–125 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 155–215 cm, a jego masa 2,3–4,5 kg. Podobnie jak wszystkie bociany ma długie nogi, długą szyję i długi prosty spiczasty dziób. Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony – obie płcie są identyczne w wyglądzie, z wyjątkiem wielkości – samce są przeciętnie większe od samic.

Podgatunek nominatywny bociana białego ma w Europie szeroki, choć nieciągły zasięg występowania, skupiony na Półwyspie Iberyjskim i w Północnej Afryce na zachodzie oraz na znacznym obszarze środkowej i wschodniej Europy, z liczącą 25% koncentracją światowej populacji w Polsce, jak również części zachodniej Azji.

Bocian jest ptakiem mięsożernym. Wachlarz jego pożywienia jest szeroki; najchętniej żeruje na łąkach w promieniu około 5 km od gniazda oraz w miejscach z niższą roślinnością, gdzie pożywienie jest łatwiej dostępne.

5,0