Biegus rdzawy
Calidris canutus
Biegus rdzawy (Calidris canutus) – gatunek ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych (Scolopacidae). Gniazduje w arktycznych rejonach Azji i Ameryki Północnej. Zimuje na wybrzeżach wszystkich kontynentów oprócz Antarktydy. Bliski zagrożenia wyginięciem.
Siewkowiec nieco większy od biegusa zmiennego, mniejszy i niższy od krwawodzioba. W upierzeniu godowym ma czarniawy, płowo i szaro plamkowy wierzch ciała. Spód ciała, głowa i szyja rdzawopomarańczowe (pióra płowieją do pomarańczowych w lipcu/sierpniu). Kuper jasnoszary, prążkowany. Brzuch i pokrywy podogonowe rozjaśnione, niekiedy nawet białe. Ogon szary z ciemnym, poprzecznym prążkowaniem. Prosty dziób i nogi czarne. Samica ubarwiona podobnie, lecz kolor rdzawy jest mniej intensywny.
Kamienista tundra pokryta skąpą roślinnością. Zimą odwiedza muliste i piaszczyste wybrzeża, rzadko przebywa w głębi lądu.
Bezkręgowce – mięczaki, w tym ślimaki, owady, pająki, skorupiaki czy robaki, ale również pokarm roślinny.
