PomocLiczba przedmiotów w koszyku: 0
Pogoda w Dolinie
Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc6°Joachimówkateraz6°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°Miliczteraz6°dzień10°noc6°Sułówteraz7°dzień10°noc6°Żmigródteraz7°dzień11°noc7°Przygodziceteraz5°dzień10°noc5°Krośniceteraz5°dzień10°noc5°Odolanówteraz5°dzień10°noc5°Stawnoteraz6°dzień10°noc6°Ruda Milickateraz6°dzień10°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz7°dzień10°noc7°Ruda Sułowskateraz7°dzień10°noc7°Dębnicateraz5°dzień10°noc5°Antoninteraz5°dzień10°noc4°Niezgodateraz7°dzień10°noc6°Joachimówkateraz6°dzień10°noc6°Grabownicateraz6°dzień10°noc6°

Bekasik

Lymnocryptes minimus

RZADKABEKASIKLymnocryptes minimusEkstremalny kamuflaż wymuszający płaskieprzyklejenie do błota płoszący się niemaldosłownie spod kalosza.ROZPIĘTOŚĆ36 CMTRYBWĘDROWNYSIEDLISKOPOKARMFOT. (C) AURELIE LAURENT, SOME RIGHTS RESERVED (CC BY · PTASIA DOLINA · DOLINA BARYCZY 2026PD-223
iNaturalist ↗

Bekasik, bekas mały (Lymnocryptes minimus) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych (Scolopacidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Lymnocryptes. Nie wyróżnia się podgatunków.

Ptak o krępej, przysadzistej sylwetce z małą głową. Brak dymorfizmu, zarówno wiekowego, jak i płciowego. Wierzch głowy czarny z płowożółtymi cętkami, boki głowy jasne, nad okiem żółtawa brew. Grzbiet czarny również z płowymi cętkami o metalicznym połysku. W bocznej części grzbietu podwójna beżowa smuga. Przód szyi i górna część piersi rdzawobrązowe, dół piersi i brzuch białe. Na spodzie ciała podłużne ciemne plamy. Dziób żółty z ciemnym końcem.

Bagna, podmokłe torfowiska, brzegi wód i podmokłe łąki w pasie tajgi i tundry.

Zamieszkuje pas od północno-wschodniej części Półwyspu Skandynawskiego po wschodnią Syberię. Izolowane populacje w południowej Szwecji, północno-wschodniej Polsce, w północnej Białorusi i krajach bałtyckich.

5,0