सहायताकार्ट में आइटम की संख्या: 0
घाटी का मौसम
Miliczअभी14°दिन16°रात5°Sułówअभी15°दिन17°रात5°Żmigródअभी15°दिन17°रात5°Przygodziceअभी14°दिन15°रात6°Krośniceअभी14°दिन16°रात5°Odolanówअभी14°दिन16°रात5°Stawnoअभी13°दिन16°रात6°Ruda Milickaअभी13°दिन16°रात6°Ruda Żmigrodzkaअभी14°दिन16°रात6°Ruda Sułowskaअभी14°दिन16°रात6°Dębnicaअभी14°दिन15°रात7°Antoninअभी14°दिन15°रात6°Niezgodaअभी14°दिन16°रात5°Joachimówkaअभी13°दिन15°रात6°Grabownicaअभी13°दिन16°रात6°Miliczअभी14°दिन16°रात5°Sułówअभी15°दिन17°रात5°Żmigródअभी15°दिन17°रात5°Przygodziceअभी14°दिन15°रात6°Krośniceअभी14°दिन16°रात5°Odolanówअभी14°दिन16°रात5°Stawnoअभी13°दिन16°रात6°Ruda Milickaअभी13°दिन16°रात6°Ruda Żmigrodzkaअभी14°दिन16°रात6°Ruda Sułowskaअभी14°दिन16°रात6°Dębnicaअभी14°दिन15°रात7°Antoninअभी14°दिन15°रात6°Niezgodaअभी14°दिन16°रात5°Joachimówkaअभी13°दिन15°रात6°Grabownicaअभी13°दिन16°रात6°
प्रजाति प्रोफ़ाइल

Srokosz

Lanius excubitor

Brutalny sokół z rzędu wróblowych. Zawisa w powietrzu a ofiary nabija na kolce.

srokosz
प्रजाति नोट्स से

Srokosz, dzierzba srokosz (Lanius excubitor) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny dzierzb (Laniidae). Część populacji wędrowna. Zamieszkuje Eurazję oraz północną połowę Afryki; populacje wędrowne zimują na południe od miejsc gniazdowania. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Srokosze mierzą około 24–25 cm, ich masa ciała wynosi 48–81 g. Mają czarno-szaro-białe upierzenie, nieco zmienne w zależności od podgatunku. Charakterystycznym jego elementem jest czarny pasek, ciągnący się od kantarka po pokrywy uszne. Klasyfikacja srokosza jest skomplikowana i często ulegała zmianom; obecnie zazwyczaj wyróżnia się 12 podgatunków. Środowiskiem ich życia są obszary o rzadkiej i niewysokiej roślinności, zależnie od miejsca występowania mogą to być świetliste lasy w strefie tajgi, mokradła, krawędzie lasów, obszary rolnicze itp.

W miejscach ich występowania muszą znajdować się odpowiednie wysoko położone punkty, z których srokosze mogą wypatrywać zdobyczy, takie jak obumarłe wierzchołki drzew, linie wysokiego napięcia, ambony strzelnicze, kołki czy słupki graniczne. Żywią się różnorodnym pokarmem, od owadów, naziemnych kręgowców – takich jak żaby, traszki, jaszczurki i ssaki (np. norniki, ryjówki, myszy) po inne ptaki; niestrawione resztki wydalają w wypluwkach. W Europie okres lęgowy trwa zwykle od marca do początku czerwca. Zniesienie liczy przeważnie 6 lub 7 jaj. Wysiadywanie trwa 15–16 dni. Młode opuszczają gniazdo po około 3 tygodniach.

और प्रोफ़ाइल

नायक डेटाबेस पर लौटें या srokosz की मुख्य भूमिका वाली कहानी सुनें।

5.0